Ékszerek

Engem alapvetően teljesen lenyűgöz a Természet. Néha úgy érzem, annyira tökéletes, az ember alkotta dolgok viszont meg annyira nem, hogy ebbe bele lehet őrülni. Aztán erőt veszek magamon, és létrehozok egy újabb tökéletlen tárgyat, örökre őrizve a reményt, hogy egyszer majd talán sikerül alkotnom Valamit, ami teljes megelégedéssel fog eltölteni. De addig is – igyekszem !

„Neolit”-  ékszerek :  „Neolit” ékszersorozatom lényege az elkészítési módban rejlik. Próbálok követni egyfajta kőkori tárgykészítési koncepciót, nevezetesen , hogy miből, hogyan ,és milyen eszközökkel dolgoznék, ha ősember lennék, de még nem állna rendelkezésemre a FÉM, mint anyag…? Tehát nem a vaskorban, nem a bronz,- vagy rézkorban, hanem a kőkori viszonyok között vajon mire jutnék? Hát ilyesmikre….vagyis megtalálom  ( cserélem, kapom, megveszem, stb ) a kavicsot, a korallt, a lávakövet, egyéb ásványokat,magvakat. Faragok hozzá egy kis fát, csontot, ezt-azt, fogok kenderzsinórt, spagócát, bőrszíjat,üveggyöngyöket, mikor-mit, és tervezek belőlük ékszereket. Nincs fémöntés, nincs forrasztás, csak faragás, csiszolás, fúrás,növényi festés,fonás, sodrás,varrás, fűzés..( és némi káromkodás, amit szerintem már az ősember is hallatott.)

„Natúr”– ékszerek : A neolit- ékszerekhez hasonló az anyaghasználatom, de itt alkalmazok fémeket is, viszont megmarad a Természet csodálata, és a gondolat, hogy a természeti „objektek” önmagukban tökéletesek, és a lehető legkevesebbet igyekszem beleavatkozni az adott formába.

„Classic”- ékszerek: Ezek azok az ékszereim, amelyeket többnyire valamilyen konkrét  megrendelői elképzelés alapján tervezek, és készítek el. Igazi klasszikus anyaghasználat ( arany, ezüst, drágakövek, stb ) a jellemző rájuk. Gyakran kapok valamilyen családi ereklyét, régi örökséget, amelynek  részben, vagy teljes egészében való felhasználásával tervezem meg az egyedi ékszert.

„Steampunk”- ékszerek: Életemben a steampunk egy új őrület. Nagyon friss, még csak most kaptam ihletet. Valahogy ez a téma eddig bujkált előlem, holott a nyolcvanas években indult . Viktória –korabeli sci-fi , stílus, divatirányzat, tulajdonképpen egy párhuzamos Univerzum, melyben a gépeknek főszerep jut. Gyerekkorom óta vonzanak a gépezetek, az alkatrészek, a ki-tudja-mire-való eszközök. Ugyan voltak  már korai zsengéim, és az elmúlt években is néhány darabom született a steampunk jegyében, de úgy érzem, most jön a java…

„Unique”- ékszerek: Ez a kategória kissé erőltetett, hiszen minden darab, amit készítek, unikális, és csak ez az egy  példány létezik belőle. Már legalábbis, ami az én kezem nyomát őrzi, ugyebár…

Mégis, valahogy muszáj megkülönböztetnem  azoktól a tárgyaktól, amelyek beleférnek a többi kategóriába.